Sniff sniff - hva lukter egentlig sideren?
Lukt
– etter aroma, frukt og ulukt
Lukt set i gang masse tankeprosessar og gir assosiasjonar. Om du slit litt med å sette ord på kva du faktisk luktar, er det berre øving som skal til. Ein god start er å stikke nasen i krydderglasa på kjøkkenet. Korleis luktar krydderet i si reine form? Stikk også nasen nedi friske urter, blomar, grønsaker og frukt. Etter kvart vil du få eit mykje større luktvokabular til å sette ord på kva du luktar.
Når du skal lukte på sider, held du glaset på skrå, stikk nasen godt nedi og trekker godt inn. Snurr gjerne sideren rundt i glaset for å få fram all den flotte duftaromaen før du luktar. Om det er vanskeleg å få fram ei klar lukt, er eit lite triks å halde handa over opninga på glaset slik at det blir tett. Deretter gir du glaset eit par små snurr før du løftar det til nasen og tek bort handa. Då har du fått konsentrert lukta i glaset før du luktar.
No kjenner du etter kva som er den første lukta som slår mot deg. Er det eple og frukt, eller er det noko søtt eller varme krydder? Om det er brukt humle i sideren, gir det til dømes ofte ei lukt av hylleblom eller tropisk frukt. Andre epleblandingar gjer at det faktisk kan lukter pære, blomar eller krydder. Natursider kan få streif av umodne eple eller eddik.
Ein ting vi sjølvsagt også er merksam på, er ulukt. Luktar det papp, egg, svovel, babyspy eller kvit eddik i ein sider, kan det tyde på at noko er feil. Nokon natursidrar skal ha eit streif av epleeddik i lukta, men dei andre typane skal ikkje ha det. Heldigvis er ikkje dette vanleg i sidrane frå norske produsentar.
Aroma og smak
Floral
Aroma som minner om blomer.
Hylleblomst, tulipaner, roser, fioler, liljer, kaprifol.
Fruktig
Aroma som minner om frukt og bær.
Grøn frukt
Grønt eple, rødt eple, stikkelsbær, pære og drue.
Sitrusfrukter
Appelsin, grapefrukt, sitron og lime.
Steinfrukter
Fersken, plommer, aprikos, nektarin og plommer.
Tropiske frukter
Banan, kiwi, litchi, mango, melon, pasjonsfrukt og ananas
Røde frukter
Rips, tranebær, bringebær, jordbær og kirsebær.
Svarte frukter
Solbær, bjørnebær, blåbær, moreller og sure kirsebær.
Tørket frukt
Fiken, sviske, rosin, syltetøy, kokt eple eller anna varmebehandla frukt.
Urter og grønsaker
Aroma som minner om grønsaker og urter
Urter
Gras, asparges, solbærblad, mynte, basilikum, eukalyptus, mynte, lavendel, fennikel, dill
Grønnsak
kål, erter, bønner, oliven, paprika, gress, hvit pepper, blader, tomat, potet
Krydder
Aroma som minner om krydder.
Pepper, nellik, kanel, anis, kardemomme, muskat, ingefær, muskatnøtt og allehånde.
Bakst
Autolyse er lukter som kjem frå gjæren og minner om gjær, kjeks, brød, ristet brød og bakverk.
Søtt
Aroma som minner om søtstoffer.
Honning, brunsukker, vanilje og sirup.
Meieriprodukt
Aroma som minner om meieriprodukter.
Smør, ost, krem, yoghurt
Eik, fat og treverk
Aroma som minner om treverk.
vanilje, ristet brød, sedertre, forkullet tre, røyk, harpiksholdig
Kjerne og nøtter
Aroma som minner om kjerner og nøtter.
Mandel, kokosnøtt, hasselnøtt og valnøtt.
Røsta aroma
Aroma som minner om råvarer som er røstet eller varmebehandlet.
Sjokolade, kaffe, karamel, malt og røyk.
Animalsk
Aroma som minner om animalske produkter eller dyr.
Lær, rått kjøtt, blod, fjøs og stall.
Jordlig
Aroma som minner om jod og skog.
Buljong, sopp, høy, vått løv, skoggulv, vilt, tobakk.
Mineralsk
Aroma som minner om aroma fra mineralriket.
Salt, sjøvann, våt stein.